misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Karnawałowe ciasteczka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Małe, niepozorne, ale za to bardzo kruche i aromatyczne ciasteczka migdałowe. Doskonałe nie tylko na bal karnawałowy dla dzieciaków, ale i jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Karnawałowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karnawałowe ciasteczka

 

  • 275 g mąki pszennej tortowej ( typ 405)
  • 200 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3-4 krople aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

Karnawałowe ciasteczka
Mąkę pszenną oraz cukier puder przesiewamy na blat. Dodajemy zmielone migdały, aromat migdałowy, żółtka, śmietanę 18%, szczyptę soli oraz pokrojone na mniejsze kawałki dobrze masło lub margarynę. Szybko zarabiamy jednolite ciasto. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy je na 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy 15 minut w temp. 180 st.

Po upieczeniu jeszcze gorące ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Karnawałowe ciasteczka
Mąkę pszenną oraz cukier puder przesiewamy na blat - dodajemy zmielone migdały oraz pozostałe składniki ciasta
Karnawałowe ciasteczka
Ze składników szybko zarabiamy jednolite ciasto
Karnawałowe ciasteczka
Ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka
Karnawałowe ciasteczka
Ciasteczka pieczemy przez 15 minut w temp 180 - po upieczeniu jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem