Sposób przygotowania:
Marcepanowe ciasteczkaCiasto
Do miski miksera przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mleko, pokrojone na kawałki miękkie masło, zmielone migdały, jajka oraz ekstrakt migdałowy. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut aż otrzymamy jasną kremowa masę o jednolitej konsystencji.
Pieczenie
Niewielka formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy troszkę tłuszczem, następnie wlewamy ciasto i równamy je. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu aż biszkopt wyrośnie i się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 5 minut w formie, a następnie układamy na kratce aby wystygł.
Glazurowanie
Wystudzony biszkopt okrawamy z każdej strony. Dżem morelowy wkładamy do miseczki i wstawiamy na chwilę do mikrofalówki i podgrzewamy. Powstałą glazurę rozprowadzamy pędzelkiem na powierzchni ciasta.
Nakładanie marcepanu
Blat stołu posypujemy cukrem pudrem rozwałkowujemy marcepan do momentu aż uzyskamy wielkość upieczonego biszkoptu. Układamy marcepan na biszkopcie i wygładzamy powierzchnię. Wkładamy biszkopt na 20 minut do zamrażalnika, dzięki temu będzie nam łatwiej pokroić.
Krojenie
Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto dzielimy na małe kwadraciki ( ja miałam takie o bokach około 3 centymetrów, żeby zmieściły się w papilotkach)
Lukier
Do dużego kubka lub miseczki wsypujemy cukier puder, następnie cały czas mieszając po trochu dodajemy stopniowo przegotowaną i wystudzoną wodę do momentu aż uzyskamy gładki gęsty lukier. Dodajemy barwnik spożywczy w takiej ilości aby uzyskać pożądany kolor.
Lukrowanie
Każde ciastko nakłuwamy na widelec i zanurzamy w przygotowanej polewie lukrowej. Ciastka układamy na kratce na każdym układamy cukrowe dekoracje wg własnego uznania i odstawiamy w chłodne miejsce, aby nadmiar lukru spłynął i zastygł. Po tym czasie ciasteczka umieszczamy w papilotkach.