madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Marcepanowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Małe ciasteczka migdałowe z marcepanem pokryte pastelowym lukrem. Bardzo efektownie wyglądają, a jeszcze bardziej kiedy użyjemy bardziej wyrazistego koloru.

Marcepanowe ciasteczka

Składniki:

Marcepanowe ciasteczka

Biszkopt migdałowy

Nadzienie

  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 180 g marcepanu

Wierzch

  • 400 g cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • zielony barwnik spożywczy
  • cukrowe kwiatki

Sposób przygotowania:

Marcepanowe ciasteczka

Ciasto

Marcepanowe ciasteczka
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolite ciasto

Do miski miksera przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mleko, pokrojone na kawałki miękkie masło, zmielone migdały, jajka oraz ekstrakt migdałowy. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut aż otrzymamy jasną kremowa masę o jednolitej konsystencji.

Pieczenie

Marcepanowe ciasteczka
Ciasto po upieczeniu pozostawiamy przez 5 minut w formie.

Niewielka formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy troszkę tłuszczem, następnie wlewamy ciasto i równamy je. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu aż biszkopt wyrośnie i się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 5 minut w formie, a następnie układamy na kratce aby wystygł.

Glazurowanie

Marcepanowe ciasteczka
Podgrzanym dżemem smarujemy powierzchnię ciasta

Wystudzony biszkopt okrawamy z każdej strony. Dżem morelowy wkładamy do miseczki i wstawiamy na chwilę do mikrofalówki i podgrzewamy. Powstałą glazurę rozprowadzamy pędzelkiem na powierzchni ciasta.

Nakładanie marcepanu

Marcepanowe ciasteczka
Rozwałkowujemy marcepan do takich samych wymiarów jak biszkopt

Blat stołu posypujemy cukrem pudrem rozwałkowujemy marcepan do momentu aż uzyskamy wielkość upieczonego biszkoptu. Układamy marcepan na biszkopcie i wygładzamy powierzchnię. Wkładamy biszkopt na 20 minut do zamrażalnika, dzięki temu będzie nam łatwiej pokroić.

Krojenie

Marcepanowe ciasteczka
Zamrozony biszkopt kroimy na małe kwadraciki.

Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto dzielimy na małe kwadraciki ( ja miałam takie o bokach około 3 centymetrów, żeby zmieściły się w papilotkach)

Lukier

Marcepanowe ciasteczka

Do dużego kubka lub miseczki wsypujemy cukier puder, następnie cały czas mieszając po trochu dodajemy stopniowo przegotowaną i wystudzoną wodę do momentu aż uzyskamy gładki gęsty lukier. Dodajemy barwnik spożywczy w takiej ilości aby uzyskać pożądany kolor.

Lukrowanie

Marcepanowe ciasteczka
Polukrowane ciastka ustawiamy na kratce aby nadmiar lukru spłynął na tackę

Każde ciastko nakłuwamy na widelec i zanurzamy w przygotowanej polewie lukrowej. Ciastka układamy na kratce na każdym układamy cukrowe dekoracje wg własnego uznania i odstawiamy w chłodne miejsce, aby nadmiar lukru spłynął i zastygł. Po tym czasie ciasteczka umieszczamy w papilotkach.


Tagi:

jajko jajka