sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Migdałowe serca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Efektowne ciasteczka o delikatnym migdałowym smaku. Ich ozdabianie jest pracochłonne ale watro poświęcić czas aby mile zaskoczyć ukochana osobę.

Migdałowe serca Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Migdałowe serca

 

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • ok. 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sok z buraka
  • cukrowe groszki

Sposób przygotowania:

Migdałowe serca
Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko,sól i ekstrakt migdałowy. Na koniec stopniowo dosypujemy mąkę. Ciasto powinno być miękkie. Zagniatamy i dzielimy na 4 części. Każdą owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Stopniowo wyjmujemy po jednym kawałku. Wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy średniej wielkości serduszka. Powinno wyjść około 40 sztuk w zależności od wielkości foremki. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do wystygnięcia. Do przygotowana lukru potrzebujemy 1 białko. Ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy sok z cytryny oraz stopniowe przesiany puder. Ubijamy do momentu aż lukier będzie puszysty i błyszczący. Dzielimy go na pół. do jednej części dodajemy sok z buraka. Za pomocą szprycy cukierniczej dekorujemy ciasteczka i ozdabiamy cukrowymi groszkami. 
Migdałowe serca
Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki.
Migdałowe serca
Wałkujemy na grubośc 5 mm i wycinamy średniej wielkości serduszka.