kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Placki z wędzonego twarogu i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i szybkie w przygotowaniu placki z twarogu i cukinii. Przygotowane z dodatkiem otrąb owsianych i mąki kukurydzianej. Polecam na bezmięsny obiad.

Placki z wędzonego twarogu i cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z wędzonego twarogu i cukinii

 

  • 130 g twarogu wędzonego
  • 140 g cukini bez pestek
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrąb owsianych do placków
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • olej do smażenia
  • otręby owsiane

Sposób przygotowania:

Placki z wędzonego twarogu i cukinii
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski, posypujemy solą i mieszamy.Odstawiamy.

Twaróg przekładamy do drugiej miski i rozgniatamy, dodajemy odciśniętą z płynu cukinię, jajko, otręby, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszamy aż składniki się połączą.

Formujemy placki i obtaczamy w otrębach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor na małym ogniu.
Bezglutenowe placki z wędzonego twarogu i cukinii
Umytą i osuszoną cukinię ścieramy na tarce.
Bezglutenowe placki z wędzonego twarogu i cukinii
Do startej cukini dodajemy wybite jajko.
Bezglutenowe placki z wędzonego twarogu i cukinii
Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy.
Bezglutenowe placki z wędzonego twarogu i cukinii
Placki smażymy z obu stron na rumiany kolor.