Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowawarzywa
Do garnka wlać półtora litra wody dodać tłuszcz gęsi lub dowolne ulubione mięso oraz warzywa ( tylko jeśli damy mięso to wtedy warzywa włożyć jak mięso będzie miękkie ). Gdy już warzywa z tłuszczem się zagotują zmniejszyć ogień i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości dodanych ziemniaków.
warzywa
Jak już ziemniaki w wywarze warzywnym są wystarczająco miękkie, doprawić zupę jeszcze według swego smaku dodać drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki, lekko zagotować po chwili wlać śmietanę szybko zamieszać aby się nie zważyła i lekko zamieszać zdjąć z ognia.
warzywa
Ugotowana zupa nie dość że szybka w przygotowaniu to jeszcze na dodatek smaczna a zapach roznoszący się po domu był taki że nie sposób było by jej nie zjeść. Ja do zup przymusowo przed podaniem dodaję świeżo zmielony pieprz czarny ale to tylko dlatego że go uwielbiam. Jeżeli ktoś nie lubi dodatku śmietany można ja pominąć i ugotować czystą zupkę. Dosłownie kilka składników a radość podniebienia i smaku bezcenna.