IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Placuszki ryżowe 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i proste do zrobienia placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe 8 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki ryżowe 8

 

  • 200g ryżu
  • 2 jajka
  • 1 czerwona papryczka chili
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ryżowe 8
Ryż gotujemy przez ok.15 minut. Po ugotowaniu odsączamy i pozostawiamy do wystudzenia. Jajka rozmącamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wystudzony ryż przekładamy do miski, solidnie solimy. Szczypiorek siekamy drobno, papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ryżu. Wlewamy rozmącone jajka, mieszamy. Powstałą "masę" nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek, smażymy placuszki aż się zarumienią - 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni odsączamy na serwetce nadmiar tłuszczu.
Placuszki ryżowe 8
Do wystudzinego ryżu dodajemy drobno posiekany szczypiorek
Placuszki ryżowe 8
Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ryżu
Placuszki ryżowe 8
Ryż zalewamy rozmąconym jajkiem i mieszamy
Placuszki ryżowe 8
placuszki smażymy na rozgrzanek oliwie z oliwek

Tagi:

ryż jajko jajka