Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Placuszki ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zdrowe i smaczne śniadanie na słodko. Placuszki doskonale smakują z dżemem

Placuszki ryżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki ryżowe

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ryżowe
Ryż ugotować według przepisu. Odsączyć odstawić do ostygnięcia. Do zimnego ryżu dodać żółtka , cukier ,mleko i wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia,solą i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i wymieszać z masą ryżową. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką porcję masy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy same z dżemem
Placuszki ryżowe
Ryż gotujemy odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia
Placuszki ryżowe
Do zimnego ryżu dodajemy żółtka cukier i mleko
Placuszki ryżowe
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem solą i dokładnie mieszamy
Placuszki ryżowe
Na rozgrzany olej kładziemy porcję masy i smażymy na złoty kolor

Tagi:

ryż jajko jajka