SUPERPRZEPIS

Bezowa pokusa po mojemu

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Bezowa pokusa po mojemu

Bezowiec z truskawkami, cudnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje

Składniki:

Bezowa pokusa po mojemu

 

  • ocet winny 1 łyżeczka
  • masło 2 łyżki
  • śmietana 30% 2 opak
  • likier pomarańczowy 1 kieliszek
  • truskawki świeże 50 dkg
  • białka 4 szt
  • cukier puder 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 szczypta
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • woda 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Bezowa pokusa po mojemu
W pierwszej kolejności sparzy c kurze jajka, następnie oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, nie przerywając ubijania, dodać cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Następnie wymieszać masę z łyżką lodowatej wody i octem winnym. Tortownicę okrągłą wyłożyć pergaminem, lekko posmarować masłem i bardzo mocno schłodzić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni C. Po 20–30 min zmniejszyć temp. do 100°C i suszyć bezowiec, aż jej wierzch stwardnieje. Ubić śmietankę na sztywno. Bitą śmietanę delikatnie wymieszać z likierem pomarańczowym. Ostudzoną bezę ułóż na paterze, posmarować bitą śmietaną i udekorować świeżymi truskawkami, które wcześniej należało dokładnie umyć i osuszyć.