Sposób przygotowania:
Bezowa pokusa po mojemu
W pierwszej kolejności sparzy c kurze jajka, następnie oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, nie przerywając ubijania, dodać cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Następnie wymieszać masę z łyżką lodowatej wody i octem winnym. Tortownicę okrągłą wyłożyć pergaminem, lekko posmarować masłem i bardzo mocno schłodzić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni C. Po 20–30 min zmniejszyć temp. do 100°C i suszyć bezowiec, aż jej wierzch stwardnieje. Ubić śmietankę na sztywno. Bitą śmietanę delikatnie wymieszać z likierem pomarańczowym. Ostudzoną bezę ułóż na paterze, posmarować bitą śmietaną i udekorować świeżymi truskawkami, które wcześniej należało dokładnie umyć i osuszyć.