Sposób przygotowania:
Babeczki żurawinowe z bezą i kremem kawowym
Przygotowanie babeczek: Margarynę i mąkę posiekać nożem, dodać żurawinę (wcześniej namoczoną przez ok 30 minut w letniej wodzie) szczyptę soli i wodę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na pół godziny. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem, wykleić ciastem - spód nakłuć widelcem, upiec w piekarniku nagrzanym do 200C (około 15 minut), ostudzić. Przygotowanie kremu: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel, wymieszać z mąką ziemniaczaną i 5 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, połączyć z zaparzoną kawą i zalać masę żółtkową, bardzo wolno, cały czas mieszając. Krem zagotować na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Odstawić do ostygnięcia, ale co jakiś czas zamieszać. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy na parze stopniowo dodając cukier i sok z cytryny, aż zrobi się gęsta, gładka, sztywna piana. Nagrzać piekarnik do temp. 120 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać pianę i suszyć w piekarniku ok 50 minut, pozostawić do ostygnięcia i dopiero wtedy wyjmować. Na babeczki położyć bezę, nałożyć krem kawowy i przykryć bezą. Te które się troszkę pokruszyły kładziemy na spód, a te najładniejsze na wierzch. Ozdobić suszonymi owocami żurawiny. Smacznego!