gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Orzechowe babeczki ze śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To kolejna moja propozycja na coś pysznego do popołudniowej kawusi. Smakują naprawdę wybornie i ładnie wyglądają.

Orzechowe babeczki ze śmietaną

Składniki:

Orzechowe babeczki ze śmietaną

 

  • mąka pszenna 20 dkg
  • cukier puder 2 łyżki
  • żółtka 2 szt
  • orzechy 5 dkg mielone lub siekane
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • masło 13 dkg
  • kakao 1 łyżka

 

 

  • dżem porzeczkowy u mnie z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Orzechowe babeczki ze śmietaną
Do miski dajemy wszystkie składniki ciasta i zimne posiekane masło zagniatamy ciasto.

Ciasto wkładamy do woreczka i chłodzimy.

Foremki smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy wycinamy krążki i wyklejamy foremki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 175 st około 15-20 minut.

Babeczki po upieczeniu studzimy. Do zimnych babeczek dajemy trochę dżemu z czarnej porzeczki lub ulubiony.

Rozpuszczamy żelatynę studzimy. Ubijamy śmietanę u mnie czekoladowa pod koniec ubijania wlewamy żelatynę. Śmietanę odstawiamy aby zgęstniała. Przekładamy do rękawa cukierniczego w wyciskamy do każdej babeczki.

W koło każdej babeczki dajemy płatki migdałowe. POLECAM!!!