Sposób przygotowania:
Rogaliki z nadzieniem czekoladowym
Do miski wlewamy ciepłą wodę i wsypujemy do niej cukier, dodajemy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia.
Następnie wsypujemy mąkę i wbijamy jajka. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę.
Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
W czasie gdy ciasto nam rośnie, ścieramy na tarce na dużych oczkach czekoladę. Do kubka wbijamy jajko i dolewamy mleko, dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, odkrawamy od niego część i rozwałkowujemy na kształt koła.
Dzielimy je na trójkąty. Na każdym kawałku wykładamy po łyżeczce startej czekolady i dokładnie zwijamy ciasto nadając kształt rogala.
Gotowe układamy na blaszce i wierzch smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy dodatkowo czekoladą. Rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 15 minut.
Podajemy gdy przestygną, ze szklanką mleka do picia.
Następnie wsypujemy mąkę i wbijamy jajka. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę.
Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
W czasie gdy ciasto nam rośnie, ścieramy na tarce na dużych oczkach czekoladę. Do kubka wbijamy jajko i dolewamy mleko, dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, odkrawamy od niego część i rozwałkowujemy na kształt koła.
Dzielimy je na trójkąty. Na każdym kawałku wykładamy po łyżeczce startej czekolady i dokładnie zwijamy ciasto nadając kształt rogala.
Gotowe układamy na blaszce i wierzch smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy dodatkowo czekoladą. Rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 15 minut.
Podajemy gdy przestygną, ze szklanką mleka do picia.