aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Rogaliki z nadzieniem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z nadzieniem z czekolady, wierzch dodatkowo też posypałam czekoladą, która podczas pieczenia fajnie się rozpuściła.

Rogaliki z nadzieniem czekoladowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rogaliki z nadzieniem czekoladowym

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z nadzieniem czekoladowym
Do miski wlewamy ciepłą wodę i wsypujemy do niej cukier, dodajemy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia.

Następnie wsypujemy mąkę i wbijamy jajka. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę.

Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

W czasie gdy ciasto nam rośnie, ścieramy na tarce na dużych oczkach czekoladę. Do kubka wbijamy jajko i dolewamy mleko, dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, odkrawamy od niego część i rozwałkowujemy na kształt koła.

Dzielimy je na trójkąty. Na każdym kawałku wykładamy po łyżeczce startej czekolady i dokładnie zwijamy ciasto nadając kształt rogala.

Gotowe układamy na blaszce i wierzch smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy dodatkowo czekoladą. Rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 15 minut.

Podajemy gdy przestygną, ze szklanką mleka do picia.
Rogaliki z nadzieniem czekoladowym
Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę i jajka.
Rogaliki z nadzieniem czekoladowym
Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę.
Rogaliki z nadzieniem czekoladowym
Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Rogaliki z nadzieniem czekoladowym
Ciasto rozwałkowujemy w koła i kroimy trójkąty, na każdym wykładamy czekoladę.
Rogaliki z nadzieniem czekoladowym
Zwijamy rogaliki, wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy czekoladą.