pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Bezowe grzybki z nadzieniem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pomysł na wykorzystanie białek, które zostały po robieniu pączków...

Bezowe grzybki z nadzieniem śliwkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bezowe grzybki z nadzieniem śliwkowym

 

  • Na 6 grzybków:

 

  • 4 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka wody
  • 1/2 opakowania wiórek kokosowych
  • powidła śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Bezowe grzybki z nadzieniem śliwkowym
Białka ubijamy aż do białości - muszą być sztywne. Następnie powoli dodajemy cukier puder i i ubijamy tak długo, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Kawę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy do ubitych białek razem z mąką. Na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy. 6 papilotek - ja użyłam foremek silikonowych - smarujemy bardzo delikatnie tłuszczem i na dno wylewamy część masy białkowej. Na masę z białek wykładamy po 1 -2 łyżeczki powideł śliwkowych. Przykrywamy pozostałą masą.Pieczemy przez ok 25 minut w 160st.Przepis znalazłam w "Przyjaciółce" i go zmodyfikowałam.
Bezowe grzybki z nadzieniem śliwkowym
Po wyjmujemy beziki z piekarnika i studzimy na kratce

Tagi:

kawa