Sposób przygotowania:
Bezowe tiramisu
Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na naprawdę sztywną pianę, gdy piana
jest gotowa wsypujemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Powinna powstać
gładka, błyszcząca masa.
Dodajemy bardzo drobno pokruszone biszkopty i mieszamy
łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładamy
ubite białka. Powinny powstać bezy mniej więcej wielkości dłoni.
Pieczemy w 120 stopniach ok. 60 minut, następnie wyłączamy
piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki.
Bezy trzymamy do całkowitego
wystygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianą. Kawę
rozpuszczamy w podgrzanym amaretto. W drugiej misce miksujemy mascarpone z
cukrem i kawą.
Gdy masa jest jednolita stopniowo dodajemy ubitą
śmietankę cały czas miksując.
Dobrze jest krem odstawić na godzinę do lodówki.
Teraz połowę bez układamy na talerzu, na każdej nakładamy
krem, przykrywamy pozostałymi bezami i posypujemy
kakao.
jest gotowa wsypujemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Powinna powstać
gładka, błyszcząca masa.
Dodajemy bardzo drobno pokruszone biszkopty i mieszamy
łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładamy
ubite białka. Powinny powstać bezy mniej więcej wielkości dłoni.
Pieczemy w 120 stopniach ok. 60 minut, następnie wyłączamy
piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki.
Bezy trzymamy do całkowitego
wystygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianą. Kawę
rozpuszczamy w podgrzanym amaretto. W drugiej misce miksujemy mascarpone z
cukrem i kawą.
Gdy masa jest jednolita stopniowo dodajemy ubitą
śmietankę cały czas miksując.
Dobrze jest krem odstawić na godzinę do lodówki.
Teraz połowę bez układamy na talerzu, na każdej nakładamy
krem, przykrywamy pozostałymi bezami i posypujemy
kakao.