Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Piernik staropolski z suszonymi śliwkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszny i mięciutki piernik, którego ciasto przygotowuje się prawie dwa miesiące przed świętami. Przełożony powidłami śliwkowymi wzbogaconymi przyprawami i suszonymi śliwkami jest niezwykle aromatycznym ciastem na świąteczny stół.

Piernik staropolski z suszonymi śliwkami

Składniki:

Piernik staropolski z suszonymi śliwkami

CIASTO NA PIERNIK:

MASA ŚLIWKOWA:

POLEWA:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g masła
  • 1 czekolada gorzka

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski z suszonymi śliwkami

ETAP 1:

Piernik staropolski z suszonymi śliwkami
Upieczone ciasto przekroić na 2 blaty i podzielić na 3 części.

Miód, cukier i masło umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą i odstawić do przestudzenia.

Sodę rozprowadzić w zimnym mleku i wlać do masy, dodając również jajka. Wymieszać i wsypać mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika.

Mieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem, bo ciasto będzie gęste i kleiste. Tak przygotowaną masę na piernik przełożyć do szklanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni, czyli już w połowie listopada.

Po tym czasie, ciasto podzielić na pół i rozwałkować, podsypując lekko mąką. Upiec 2 blaty w formie 23 x 33 cm z wyłożonym papierem do pieczenia.  Piec w temperaturze 170*C przez 15 - 20 min. Wystudzone 2 blaty piernikowe przekroić na pół, uzyskując tym samym 4 warstwy ciasta, a następnie podzielić na 3 równe kawałki.

Masa śliwkowa

Piernik staropolski z suszonymi śliwkami
Powidła rozpuścić i smażyć z suszonymi śliwkami oraz przyprawami.

Powidła śliwkowe przełożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą.

Dodać suszone śliwki, laskę cynamonu i zmielone goździki. Smażyć ok 10 min stale mieszając.

Kiedy suszone śliwki zmiękną, wyjąć laskę cynamonu i zmiksować masę blenderem.

ETAP 3:

Piernik staropolski z suszonymi śliwkami
Masą śliwkową przekładać po 4 warstwy ciasta.

Gęstą i jeszcze gorącą smarować blaty ciasta.  Odstawić do zastygnięcia obciążając piernik, np deską do krojenia.

Polewa

Cukier puder i kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka, wlać wodę i mieszając zagotować.

Dodać masło z czekoladą i na małym ogniu mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzoną polewą polać piernik. Smacznego :)