Sposób przygotowania:
Piernik staropolski z suszonymi śliwkamiETAP 1:
Miód, cukier i masło umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą i odstawić do przestudzenia.
Sodę rozprowadzić w zimnym mleku i wlać do masy, dodając również jajka. Wymieszać i wsypać mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika.
Mieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem, bo ciasto będzie gęste i kleiste. Tak przygotowaną masę na piernik przełożyć do szklanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni, czyli już w połowie listopada.
Po tym czasie, ciasto podzielić na pół i rozwałkować, podsypując lekko mąką. Upiec 2 blaty w formie 23 x 33 cm z wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170*C przez 15 - 20 min. Wystudzone 2 blaty piernikowe przekroić na pół, uzyskując tym samym 4 warstwy ciasta, a następnie podzielić na 3 równe kawałki.
Masa śliwkowa
Powidła śliwkowe przełożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą.
Dodać suszone śliwki, laskę cynamonu i zmielone goździki. Smażyć ok 10 min stale mieszając.
Kiedy suszone śliwki zmiękną, wyjąć laskę cynamonu i zmiksować masę blenderem.
ETAP 3:
Gęstą i jeszcze gorącą smarować blaty ciasta. Odstawić do zastygnięcia obciążając piernik, np deską do krojenia.
Polewa
Cukier puder i kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka, wlać wodę i mieszając zagotować.
Dodać masło z czekoladą i na małym ogniu mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzoną polewą polać piernik. Smacznego :)
SylaUla
biedroneczki
Czekoladka 2