Sposób przygotowania:
Placek z galaretką
Przygotować biszkopt dwukolorowy: żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywną pianę, koniec dodawać stopniowo cukier. Na stępnie dodać żółtka i dalej ubijać na wolnych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dokładać po łyżce, mieszać szpatułką delikatnie.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
Na wysmarowaną blaszkę wylać ciasto jasne i na przemian ciemne. Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach około 25 minut do suchego patyczka.
Galaretki rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać, wystudzić .
Śmietankę 36 % ubić z cukrem pudrem, dodać wystudzoną galaretkę cytrynową i serek maskarpone . Ubijać dalej do dokładnego połączenia się składników.
Upieczone ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć masą. Wstawić do lodówki aby stężało, wyjąć i poukładać na cieście brzoskwinie z puszki pokrojone na plasterki lub inne owoce.
Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na parę godzin.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dokładać po łyżce, mieszać szpatułką delikatnie.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
Na wysmarowaną blaszkę wylać ciasto jasne i na przemian ciemne. Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach około 25 minut do suchego patyczka.
Galaretki rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać, wystudzić .
Śmietankę 36 % ubić z cukrem pudrem, dodać wystudzoną galaretkę cytrynową i serek maskarpone . Ubijać dalej do dokładnego połączenia się składników.
Upieczone ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć masą. Wstawić do lodówki aby stężało, wyjąć i poukładać na cieście brzoskwinie z puszki pokrojone na plasterki lub inne owoce.
Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na parę godzin.