jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 372]

Placek z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię takie ciasta z galaretką, a przełożone masą i dodane owoce i dodane owoce sprawiają niepowtarzalny smak.

Placek z galaretką

Składniki:

Placek z galaretką

biszkopt:

  • mąka 2 szklanki
  • jajka 6 szt. dużych
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
  • kakao 2 -3 łyżki
  • cukier 3/34 szklanki

Masa:

  • śmietana 36 % lub 30 % 600 ml
  • serek macarpone 250 g
  • cukier puder 1/4 szklanki
  • galaretka cytrynowa 1 szt.
  • woda wrząca 1 szklanka
  • galaretki czerwone 2 szt.
  • woda wrząca około 1 litra
  • owoce dowolne lub brzoskwinia z puszki

Sposób przygotowania:

Placek z galaretką
Przygotować biszkopt dwukolorowy: żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywną pianę, koniec dodawać stopniowo cukier. Na stępnie dodać żółtka i dalej ubijać na wolnych obrotach.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dokładać po łyżce, mieszać szpatułką delikatnie.

Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać.

Na wysmarowaną blaszkę wylać ciasto jasne i na przemian ciemne. Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach około 25 minut do suchego patyczka.

Galaretki rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać, wystudzić .

Śmietankę 36 % ubić z cukrem pudrem, dodać wystudzoną galaretkę cytrynową i serek maskarpone . Ubijać dalej do dokładnego połączenia się składników.

Upieczone ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć masą. Wstawić do lodówki aby stężało, wyjąć i poukładać na cieście brzoskwinie z puszki pokrojone na plasterki lub inne owoce.

Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na parę godzin.