misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Bezy cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne bezy o lekko cytrynowym smaku

Bezy cytrynowe

Składniki:

Bezy cytrynowe

 

  • 1 szklanka białek
  • 2 szklanki cukru
  • Sok z cytryny do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Bezy cytrynowe
Białka ubijać na sztywno porcjami wsypując cukier. Ubijać tak długo aż cukier się rozpuści, dodać do smaku soku z cytryny ( dodajemy porcjami), ciągle ubijając na gładką lśniącą masę. Masę przełożyć do szprycki i wyciskać na papier pergaminowy małe gwiazdki. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika do 140 stopni i piec (suszyć) w zależności od wielkości 60-90 minut, temperaturę w razie potrzeby można zmniejszyć ( bezy powinny być białe). Można piec z termoobiegiem ale należy temperaturę zmniejszyć. Z tej porcji wyszło mi 5 blaszek bezów.

SMACZNEGO!



UWAGA!

Na 1 porcję białek przypadają 2 porcje cukru.

Tagi:

bezy