Sposób przygotowania:
Bezy cytrynowe ze śmietaną i owocami
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i sok z cytryny, ponownie zmiksować. Z masy uformować spore bezy lekko spłaszczone na wierzchu. Suszyć 2-3 godz. w temperaturze 80 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotować resztę składników.
Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, truskawki umyć i obrać z szypułek kilka z nich pokroić i zblendować na mus, pozostałe truskawki pokroić w plasterki. Czekoladę zetrzeć na tarce.
Po upieczeniu bezy ostudzić i udekorować w następujący sposób: na talerzu rozsmarować trochę śmietany aby bezy się nie ślizgały, na wierzch także wyłożyć śmietanę, mus truskawkowy i pokrojone truskawki.
Na koniec posypać startą czekoladą. Najlepiej podawać od razu.
Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, truskawki umyć i obrać z szypułek kilka z nich pokroić i zblendować na mus, pozostałe truskawki pokroić w plasterki. Czekoladę zetrzeć na tarce.
Po upieczeniu bezy ostudzić i udekorować w następujący sposób: na talerzu rozsmarować trochę śmietany aby bezy się nie ślizgały, na wierzch także wyłożyć śmietanę, mus truskawkowy i pokrojone truskawki.
Na koniec posypać startą czekoladą. Najlepiej podawać od razu.