SUPERPRZEPIS

Deser mirabelkowo dyniowy

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Deser mirabelkowo dyniowy

Któż z nas nie lubi kisielu a jak jeszcze zrobimy go sami zasmakuje nam jeszcze lepiej. Mirabelki w deserze w połączeniu z dynią stworzą nam pyszny deser.

Składniki:

Deser mirabelkowo dyniowy

 

  • kisiel mirabelkowy

 

 

  • mus dyniowy:
  • 20 dkg dyni po obraniu
  • 300 ml śmietany kremówki 36 %
  • cukier do smaku
  • 9 bezów małych

 

Sposób przygotowania:

Deser mirabelkowo dyniowy

ETAP 1:

Deser mirabelkowo dyniowy
mirabelki przesmażone do miękkości z wodą i cukrem

Mirabeli myję, przekładam do garnka dodaję cukier wlewam szklankę wody i gotuję aż mirabelki będą miękkie. Przekładam na sitko i przecieram.

ETAP 2:

Deser mirabelkowo dyniowy
mirabelki przetarte przez sitko i gotowane w formie kisielu

Powstały mus przekładam do garnka z powrotem i zagotowuję. W pozostałej ilości wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i wlewam do mirabelek. Gotuję aż kisiel zrobi się miękki.
Dynię kroję w kostkę, przekładam na papier do pieczenia na blaszkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na około 20 minut aż będzie miękka. Wystudzoną przekładam do pojemnika i miksuję blenderem, jak dynia jest za gęsta dodaję odrobinę wody żeby lepiej ją zblendować. Moje pure było mocno gęste.Śmietanę kremówkę schłodzoną miksuję z pure dyniowym razem. Śmietana ubije się i dobrze połączy z dynią.

Plaster dyni kroję w małą kostkę, przekładam na patelnię dodaję miód i przesmażam tak długo aż się dynia skrystalizuje.

ETAP 3:

Deser mirabelkowo dyniowy
dynia upieczona i zmiksowana blenderem z odrobiną wody

Dynię kroję w kostkę, przekładam na papier do pieczenia na blaszkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na około 20 minut aż będzie miękka. Wystudzoną przekładam do pojemnika i miksuję blenderem, jak dynia jest za gęsta dodaję odrobinę wody żeby lepiej ją zblendować. Moje pure było mocno gęste.Śmietanę kremówkę schłodzoną miksuję z pure dyniowym razem. Śmietana ubije się i dobrze połączy z dynią.

ETAP 4:

Deser mirabelkowo dyniowy
małe kawałki dyni karmelizowane z miodem na patelni

Plaster dyni kroję w małą kostkę, przekładam na patelnię dodaję miód i przesmażam tak długo aż się dynia skrystalizuje.


Tagi:

desery owoce