Sposób przygotowania:
Deser mirabelkowo dyniowyETAP 1:
Mirabeli myję, przekładam do garnka dodaję cukier wlewam szklankę wody i gotuję aż mirabelki będą miękkie. Przekładam na sitko i przecieram.
ETAP 2:
Powstały mus przekładam do garnka z powrotem i zagotowuję. W pozostałej ilości wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i wlewam do mirabelek. Gotuję aż kisiel zrobi się miękki.
Dynię kroję w kostkę, przekładam na papier do pieczenia na blaszkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na około 20 minut aż będzie miękka. Wystudzoną przekładam do pojemnika i miksuję blenderem, jak dynia jest za gęsta dodaję odrobinę wody żeby lepiej ją zblendować. Moje pure było mocno gęste.Śmietanę kremówkę schłodzoną miksuję z pure dyniowym razem. Śmietana ubije się i dobrze połączy z dynią.
Plaster dyni kroję w małą kostkę, przekładam na patelnię dodaję miód i przesmażam tak długo aż się dynia skrystalizuje.
ETAP 3:
Dynię kroję w kostkę, przekładam na papier do pieczenia na blaszkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na około 20 minut aż będzie miękka. Wystudzoną przekładam do pojemnika i miksuję blenderem, jak dynia jest za gęsta dodaję odrobinę wody żeby lepiej ją zblendować. Moje pure było mocno gęste.Śmietanę kremówkę schłodzoną miksuję z pure dyniowym razem. Śmietana ubije się i dobrze połączy z dynią.
ETAP 4:
Plaster dyni kroję w małą kostkę, przekładam na patelnię dodaję miód i przesmażam tak długo aż się dynia skrystalizuje.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
biedroneczki