Sposób przygotowania:
Bezowe korony z kremem cytrynowym
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150*C. Białka ubijać, a kiedy piana będzie sztywna dodawać porcjami cukier na najwyższych obrotach miksera. Kiedy cukier całkiem się rozpuści wsypać mąkę i sok z cytryny. Połączyć. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego z małą końcówką gwiazdy i wyciskać kształt gniazda. Ozdobić brzegi bezy tworząc koronę o śr ok 6cm. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę na 120*C lub 100*C z termoobiegiem. Suszyć 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez noc. Ostrożnie zdjąć z papieru. KREM: żółtko i jajko rozetrzeć z cukrem. Wstawić w garnuszku na małym ogniu i podgrzewać. Dodać masło, sok i skórkę z cytryny. Podgrzewać, aż krem zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Odłożyć ok 3 łyżek kremu, a resztę delikatnie wmieszać w ubitą kremówką. Nałożyć krem do rękawa cukierniczego i napełnić bezowe korony. Wycisnąć również odłożony krem. Na środku położyć wiśnię z nalewki. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
marietta
Mniam1
Dziękuję :) może kiedyś i tak będzie. Na razie to tylko moje marzenie :)