Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Bezowe korony z kremem cytrynowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Słodki, rozpływający się w ustach deser. Krem cytrynowy świetnie przełamuje słodycz bezy. Wisienka z alkoholu to taka kropka nad "i" :)

Bezowe korony z kremem cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezowe korony z kremem cytrynowym

 

Sposób przygotowania:

Bezowe korony z kremem cytrynowym
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150*C. Białka ubijać, a kiedy piana będzie sztywna dodawać porcjami cukier na najwyższych obrotach miksera. Kiedy cukier całkiem się rozpuści wsypać mąkę i sok z cytryny. Połączyć. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego z małą końcówką gwiazdy i wyciskać kształt gniazda. Ozdobić brzegi bezy tworząc koronę o śr ok 6cm. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę na 120*C lub 100*C z termoobiegiem. Suszyć 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez noc. Ostrożnie zdjąć z papieru. KREM: żółtko i jajko rozetrzeć z cukrem. Wstawić w garnuszku na małym ogniu i podgrzewać. Dodać masło, sok i skórkę z cytryny. Podgrzewać, aż krem zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Odłożyć ok 3 łyżek kremu, a resztę delikatnie wmieszać w ubitą kremówką. Nałożyć krem do rękawa cukierniczego i napełnić bezowe korony. Wycisnąć również odłożony krem. Na środku położyć wiśnię z nalewki. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Bezowe korony z kremem cytrynowym
Białka ubić z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem na lśniącą i sztywną masę.
Bezowe korony z kremem cytrynowym
Na papier do pieczenia wyciskać bezy w kształcie gniazd.
Bezowe korony z kremem cytrynowym
Krem cytrynowy mieszać na ogniu, aż zgęstnieje.
Bezowe korony z kremem cytrynowym
Do ubitej kremówki dodawać porcjami zimny krem cytrynowy.