madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Bezy polane czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bezy zazwyczaj piekę w karnawale kiedy to po pieczeniu pączków pozostają białka i nie wiadomo co z nimi zrobić.

Bezy polane czekoladą

Składniki:

Bezy polane czekoladą

 

  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 24 dag cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 mleczna czekolada

Sposób przygotowania:

Bezy polane czekoladą

ETAP 1:

Bezy polane czekoladą
Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru

Białka ubijamy kiedy zaczną się szklić dodajemy sól. Kiedy będą już ubite na sztywno dodajemy cały czas ubijając po łyżce cukru. Po dodaniu całego cukru na samym końcu dodajemy ocet.

ETAP 2:

Bezy polane czekoladą
Wyciskamy rozetki na blachę z papierem do pieczenia

Ubite na sztywno białka z cukrem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni i wkładamy blachę. Suszymy mniej więcej około 1,5 godziny ale w zależności od piekarnika musimy dostosować.

ETAP 3:

Bezy polane czekoladą
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią bezy.