Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie wyobrażam sobie karnawału bez pysznych słodkości. A jak wiadomo to takie słodkości są bardzo kaloryczne, ale co ja poradzę, że nie mogę się powstrzymać. Żeby to jeszcze jakieś niedobre wyszło, a to wychodzi pyszne i słodkie. Polecam.

Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym

Składniki:

Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 dag mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 10 dag masła

Krem śmietankowy:

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukrowa posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, szklanką o dużej średnicy wykrawamy krążki, następnie kieliszkiem wycinamy środki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

4. Krem: Zimne mleko ubijamy ze ,,Śnieżkami'' na puszysty krem, dodajemy kakao i ubijamy do dokładnego połączenia się składników.

5. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy donuty, dekorujemy również cukrową posypką.

6. Tak przygotowane donuty są gotowe do podania.

7. Smacznego. Rady: Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciastek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.