2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1491]

Faworkowe róże

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wymagają cierpliwości! ale smak wynagradza wszystko. Są chrupiące oprószone pudrem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nie może ich zabraknąć w tłusty czwartek! Przepis z zeszytu mojej babci .

Faworkowe róże

Składniki:

Faworkowe róże

 

Sposób przygotowania:

Faworkowe róże

ETAP 1:

Mąkę, przesiewam na stolnicę, dodaję pokrojone masło , śmietanę , żółtka, sól, ocet i wyrabiam jednolite ciasto takie jak na makaron. Zostawiam w spokoju na 15 minut.

ETAP 2:

Po tym czasie ciasto wałkuję i wycinam 3 parzyste rodzaje kółek, duże, mniejsze jeszcze mniejsze.
Każde kółeczko delikatnie nacinam-same brzegi, środek największego kółka smakuję białkiem, dociskam mniejszym kółkiem, smaruję znów środek białkiem i przylepiam najmniejszekółko.

ETAP 3:

Olej rozgrzewam w garnku, wrzucam partiami róże i smażę na złocisto, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypuję pudrem.
Smacznego!