Sposób przygotowania:
Francuskie z " klonową" bitą śmietanąciasto

Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w parzystą ilość mniejszych kwadratów lub większych prostokątów.
Ja miałam 12 mniejszych kwadratów i 4 większe prostokąty.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy po dwa kawałki ciasta na siebie, delikatnie dociskając boki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180-200 C do lekkiego zbrązowienia ( ok. 20 minut ).
bita śnietana

Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix.
Ubitą śmietanę mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Soku niewiele, ma tylko ożywić smak śmietany.
napełnianie ciasteczek

W przestudzonych ciasteczkach przebijamy środek, robimy otwory i wysypujemy resztki ciasta. Wgłębienia napełniamy bitą śmietaną, następnie nakładamy konfiturę.
Ciasteczka są gotowe od razu, ale można je przechować w lodówce kilka godzin.
zbysiowa
ewaeu