SUPERPRZEPIS

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

  • 5
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa Więcej zdjęć (4)

Od czasu do czasu robię domową kiełbasę bo taka jest najlepsza. Przy takiej kiełbasce można pokombinować w smakach.

Składniki:

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

 

  • 8 kg mieszanego mięsa wieprzowego u mnie łopatka, karkówka i mięso z golonki
  • 2 kg podgardla wieprzowego
  • 4 dag soli peklowej
  • 3 opakowania przyprawy do wieprzowiny
  • pieprz czarny
  • 4 główki czosnku
  • 10-15 ziaren jałowca
  • Dodatkowo:
  • Cienkie jelita wieprzowe około 6 metrów

Sposób przygotowania:

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa
Wszystkie mięso skręcić przez maszynkę na największych oczkach sitka dodać do niego posiekany czosnek, sól peklową, przyprawę do wieprzowiny około 3-4 łyżek pieprzu i dolać 3/4 litra wody. Mięso dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce na minimum 12 godz. Po tym czasie mięso spróbować i przeważnie trzeba je doprawić do smaku sola i pieprzem bo przez noc mięso wchłonie przyprawy i jest jałowe, ja z całego mięsa odkładam 1/4 masy mięsnej i do tego dodaję majeranek po sparzeniu mam białą kiełbasę. Mięso które mi zostało mieszam z rozgniecionymi ziarnami jałowca na taką porcję mięsa daję nie więcej jak 15 ziaren, ale jak ktoś woli to oczywiście może dać więcej. Masą mięsną przy pomocy specjalnej końcówki nabijamy jelita i formujemy pętka don wędzenia większe na białą kiełbaskę mniejsze. Z powodu na warunki pogodowe tym razem kiełbasę całą najpierw lekko sparzyłam, a potem została uwędzona. Najlepiej jednak długo wędzić surową kiełbasę, ale nawet tylko upieczona jest pyszna.
Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa
Przy pomocy specjalnej końcówki napełnić jelita
Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa
Z napełnionych jjelit uformować pętka kiełbas
Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa
Kiełbasę wędzic do momentu kiedy uznamy że jest dobra