Sposób przygotowania:
Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa
Wszystkie mięso skręcić przez maszynkę na największych oczkach sitka dodać do niego posiekany czosnek, sól peklową, przyprawę do wieprzowiny około 3-4 łyżek pieprzu i dolać 3/4 litra wody. Mięso dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce na minimum 12 godz. Po tym czasie mięso spróbować i przeważnie trzeba je doprawić do smaku sola i pieprzem bo przez noc mięso wchłonie przyprawy i jest jałowe, ja z całego mięsa odkładam 1/4 masy mięsnej i do tego dodaję majeranek po sparzeniu mam białą kiełbasę. Mięso które mi zostało mieszam z rozgniecionymi ziarnami jałowca na taką porcję mięsa daję nie więcej jak 15 ziaren, ale jak ktoś woli to oczywiście może dać więcej. Masą mięsną przy pomocy specjalnej końcówki nabijamy jelita i formujemy pętka don wędzenia większe na białą kiełbaskę mniejsze. Z powodu na warunki pogodowe tym razem kiełbasę całą najpierw lekko sparzyłam, a potem została uwędzona. Najlepiej jednak długo wędzić surową kiełbasę, ale nawet tylko upieczona jest pyszna.
msewka
iziona
Ewa to zapraszam :)
edytaha
iziona
Robie taka co jakiś czas, ale na Święta obowiązkowo :)
marietta