Sposób przygotowania:
Biała kiełbasa w papryce,cebuli,czosnku
Białą kiełbasę dobrej jakości kupuję w sprawdzonym sklepie mięsnym. Białą kiełbasę zalać w garnku wodą, gdy wodą się zagotuje, dalej na bardzo małym ogniu parzyć kiełbasę pod przykryciem z 10 minut, kiełbasę wyjąć z na talerz.
Z papryki usunąć gniazdka nasienne, opłukać i pokroić w kostkę, cebule obrać i pokroić w kostki, ząbki czosnku obrać z łusek.
W garnku na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę posypaną cukrem na złocisty kolor, wsypać paprykę, wymieszać i podsmażać z 3 minuty.
Wsypać pieprz ziołowy, kucharka, paprykę ostrą, przeciśnięte w prasce do czosnku ząbki czosnku, wymieszać, wody nie dodaję, warzywa i biała puści swój sok.
Biała kiełbasę ponacinać na skos ostrym nożem (więcej aromatu wchłonie z warzyw) z obu stron, włożyć do warzyw, dodać posiekane łodygi selera zwykłego (mam zawsze zamrożone z młodych selerów), wymieszać i pod przykryciem dusić z 20 minut na mniejszym ogniu, podawać z czym się lubi: ziemniaki, ryż, pieczywo.
Z papryki usunąć gniazdka nasienne, opłukać i pokroić w kostkę, cebule obrać i pokroić w kostki, ząbki czosnku obrać z łusek.
W garnku na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę posypaną cukrem na złocisty kolor, wsypać paprykę, wymieszać i podsmażać z 3 minuty.
Wsypać pieprz ziołowy, kucharka, paprykę ostrą, przeciśnięte w prasce do czosnku ząbki czosnku, wymieszać, wody nie dodaję, warzywa i biała puści swój sok.
Biała kiełbasę ponacinać na skos ostrym nożem (więcej aromatu wchłonie z warzyw) z obu stron, włożyć do warzyw, dodać posiekane łodygi selera zwykłego (mam zawsze zamrożone z młodych selerów), wymieszać i pod przykryciem dusić z 20 minut na mniejszym ogniu, podawać z czym się lubi: ziemniaki, ryż, pieczywo.