szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Biała kiełbasa z cebulą i smalcem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna biała kiełbaska najlepiej smakuje z piwkiem

Biała kiełbasa z cebulą i smalcem

Składniki:

Biała kiełbasa z cebulą i smalcem

 

  • 800 gram białej kiełbasy
  • 1 łyżka smalcu bez skwarek
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 3 cebula
  • 2 kiszone ogórki

 

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa z cebulą i smalcem
Kiełbasę włożyć do garnka i zalać taką ilością wody aby cała była przykryta. Dodać trochę smalcu i oliwy i wolno podgrzewać ni przykrywając na nie dużym ogniu aż prawie cała woda wyparuje, następnie wyjąć kiełbasę z garnka i zrumienić na patelni którą wcześniej smarujemy smalcem. Cebulę obrać i pokroić w piórka, rozłożyć ja na kiełbasie, przykryć i dusić na minimalnym ogniu do momentu zbrązowienia cebuli. Kiełbasę podawać z chlebem i ogórkiem kiszonym, a doskonałym napojem będzie kufelek zimnego piwka.