bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Biała pavlova z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

cudowna klasyka:) tort koło ktorego nie mozna przejsc obojętnie;)

Biała pavlova z truskawkami

Składniki:

Biała pavlova z truskawkami

 

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • łyzeczka maki kartoflanej
  • łyzeczka octu winnego
  • 500ml śmietany kremówki
  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

Biała pavlova z truskawkami
6 białek ubić na sztywno - pod koniec dodawac po łyżce 300g miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę białego octu winnego, Uformować w okrąg (mały) na papierze do pieczenia na blasze. Wstawić do pieca 180st i po 5 min przykręcić tempetarurę do 150st. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze dnem do góry i wyłożyć na nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru). Dekorować owocami sezonowymi.

Tagi:

mak