lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Beza pavlova z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Beza pavlova to mega bomba kaloryczna ale za to jaka pyszna. Możemy dodać do niej ulubione owoce i mamy super deser do popołudniowej kawki.

Beza pavlova z brzoskwiniami

Składniki:

Beza pavlova z brzoskwiniami

 

  • 5 świeżych białek
  • 1 szklanka cukru
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Beza pavlova z brzoskwiniami
.

ETAP 1:

Białka ubijamy na sztywna pianę z odrobiną soli. Gdy piana będzie ubitą dodajemy stopniowo bardzo powoli cukier.

Gdy piana będzie będzie gęsta i będzie błyszczeć dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i 1 płaska łyżkę mąki ziemniaczanej.

Wszystko delikatnie mieszamy.

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg i wykładamy beze.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni, włożyć beze i piec 5 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszmy do 120 stopni i pieczemy 1h 50 min. Beze zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Krem ubić śmietanę i delikatnie wymieszać z mascarpone. Wyłożyć na beze a na to dać pokrojone brzoskwinie.


Tagi:

deser beza