Sposób przygotowania:
Krucha tarta z owocami i beząETAP 1:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier i posiekane masło – zmiksować lub posiekać. Na koniec dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Odłożyć do lodówki na ok godzinę.
Formę 28 cm wysmarować tłuszczem – masłem lub olejem, posypać bułką tartą.
Rozwałkować ciasto, wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem.
Piec ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać budyń i jeszcze chwilę miksować.
Owoce pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z dżemem.
Wyłożyć na upieczony spód, nałożyć bezę, formować szpice.
Piec ok 20 minut w temperaturze 170 stopni, następnie zmniejszyć do 100 i suszyć jeszcze ok 15 minut.