Sposób przygotowania:
Biała w sosie z białego barszczu
Obrać marchew. Umyć i pokroić w cienkie długie słupki. Zalać w garnku woda i gotować 15-20 minut aż będzie miękka ale nie rozpadająca. Ugotowaną delikatnie wyjąć łyżka cedzakową i odłożyć. Nastawić w osolonej wodzie obrane, umyte i pokrojone ziemniaki. Kiełbaski związać nicią do mięs formując z nich 4 malutkie sztuki. Do wody po gotowaniu marchewki włożyć kiełbaski i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć na małym 10 minut. Wyjąć. Na patelni rozgrzać masło z olejem- wrzucić rozmaryn. Włożyć odsączone kiełbaski i smażyć tak by się zrumieniły ze wszystkich stron. Zdjąć kiełbaski z patelni ( zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły). Wsypać szczyptę cukru i mieszając doprowadzić do karmelizacji. Wlać pół szklanki wywaru z gotowania marchewki i kiełbasek ( po odparowaniu jest go ok. 3/4 szklanki). Śmietankę wymieszać dokładnie z barszczem białym w proszku i dolać na patelnię. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Marchewkę włożyć do garnka po gotowaniu kiełbasek- zalać odrobiną przegotowanej wody - podgrzać- wyjmować łyżka cedzakową bezpośrednio na talerz. Odcedzić ziemniaki i zrobić z nich puree ( a w zasadzie utłuc je bez dodatków). Podawać na głębokim talerzu wlewając najpierw sos .Na to porcję ziemniaków, usmażoną kiełbasę ( po 2 malutkie na porcję). Obok ułożyć paski marchewki. Posypać szczypiorem.