Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Biała w sosie z białego barszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zawsze uważałam, że najprostsze jest najciekawsze. Obiad z jarzynką w niewiele jak pół godziny. Pociągające prawda ?

Biała w sosie z białego barszczu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała w sosie z białego barszczu

 

  • 2 białe kiełbasy surowe
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 szklanka wody
  • 1 gałązka rozmarynu ( opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki barszczu białego w proszku ( najlepiej zwykły bez dodatków typu czosnek , wędzonka czy grzyby)
  • 4 łyżki szczypiorku ( krojone od białych części)
  • szczypta brązowego cukru nie rafinowanego ( 1/2 płaskiej łyżeczki)
  • ziemniaki ( ja obieram 2 średnie na 2 osoby ale ilość zależy od potrzeby osób dla których
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Biała w sosie z białego barszczu
Obrać marchew. Umyć i pokroić w cienkie długie słupki. Zalać w garnku woda i gotować 15-20 minut aż będzie miękka ale nie rozpadająca. Ugotowaną delikatnie wyjąć łyżka cedzakową i odłożyć. Nastawić w osolonej wodzie obrane, umyte i pokrojone ziemniaki. Kiełbaski związać nicią do mięs formując z nich 4 malutkie sztuki. Do wody po gotowaniu marchewki włożyć kiełbaski i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć na małym 10 minut. Wyjąć. Na patelni rozgrzać masło z olejem- wrzucić rozmaryn. Włożyć odsączone kiełbaski i smażyć tak by się zrumieniły ze wszystkich stron. Zdjąć kiełbaski z patelni ( zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły). Wsypać szczyptę cukru i mieszając doprowadzić do karmelizacji. Wlać pół szklanki wywaru z gotowania marchewki i kiełbasek ( po odparowaniu jest go ok. 3/4 szklanki). Śmietankę wymieszać dokładnie z barszczem białym w proszku i dolać na patelnię. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Marchewkę włożyć do garnka po gotowaniu kiełbasek- zalać odrobiną przegotowanej wody - podgrzać- wyjmować łyżka cedzakową bezpośrednio na talerz. Odcedzić ziemniaki i zrobić z nich puree ( a w zasadzie utłuc je bez dodatków). Podawać na głębokim talerzu wlewając najpierw sos .Na to porcję ziemniaków, usmażoną kiełbasę ( po 2 malutkie na porcję). Obok ułożyć paski marchewki. Posypać szczypiorem.
Biała w sosie z białego barszczu
Ugotować w małej ilości wody pokrojoną w słupki marchew
Biała w sosie z białego barszczu
Ugotować obrane - umyte i pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie
Biała w sosie z białego barszczu
Kiełbasy powiązane na 4 małe porcyjki obsmażyć na masle
Biała w sosie z białego barszczu
Przygotować sos z wywaru z gotowania- śmietanki i barszczu białego