dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Białkowy kokosek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Po wypiekach świątecznych zazwyczaj zostaje dużo białek. Podpowiadam rewelacyjny i banalnie prosty sposób na ich spożytkowanie. Puszysta i wilgotna babka z samych białek z dodatkiem wiórek kokosowych. Pyszna!

Białkowy kokosek

Składniki:

Białkowy kokosek

ciasto

  • 1 szklanka białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Białkowy kokosek
Białka wybić do suchej miski, ubić z cukrem oraz proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Wlać olej, wsypać wiórki kokosowe i mąkę pszenną, krótko zmiksować mikserem.

Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 30 x 9 cm, łyżką wyrównać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec około 40 - 45 minut.