Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Biszkopt z masą kokosową

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt z masą kokosową wprost zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Warto go upiec, aby się przekonać.

Biszkopt z masą kokosową

Składniki:

Biszkopt z masą kokosową

Biszkopt

  • 9 jaj
  • 1 szkl cukru cukru
  • 1,5 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kokosowa

  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 2 śnieżki
  • 15 dkg kokosu

Dekoracja

  • 1 czekolada deserowa
  • 2 dkg płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą kokosową
Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temp. 170 stopni ok. 40 minut. Chłodzimy i kroimy na 3 części.

Masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno razem ze śnieżkami. Jak jest już dobrze ubite delikatnie mieszając dodajemy po troszku kokosu.

Przygotowaną masę dzielimy na trzy części.

Przygotowanie: Biszkopt- masa, biszkopt-masa, biszkopt masa. Posypujemy płatkami migdałowymi. Na koniec dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.