Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierane śmietanowe ciasto z ananasem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie ciasto można upiec na pyszny i szybki podwieczorek. Wystarczy mieć puszkę ananasów w szafce. Proste w wykonaniu, więc uda się każdemu.

Ucierane śmietanowe ciasto z ananasem

Składniki:

Ucierane śmietanowe ciasto z ananasem

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ucierane śmietanowe ciasto z ananasem
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy śmietanę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę tortowa i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.

2. Tak wykonane ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Następnie na wierzchu ciasta układamy pokrojone ananasy, wcześniej dokładnie odsączone z syropu.

3. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się ciasta. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.