Sposób przygotowania:
Sernik z ajerkoniakiem
Zimne masło posiekać z cukrem i szczyptą soli, następnie dodać żółtka jajek oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, szybko zagnieść ciasto.
Ciasto po zagnieceniu owinąć w folię i schłodzić około 1 godziny.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto po schłodzeniu rozwałkować na dnie formy i zapiec w temp. 190 st około 15 minut.
Masa serowa:
Ser wyjąc do miski i na najmniejszych obrotach miksera wymieszać z cukrem, następnie kolejno wbijać jajka na zmianę ze śmietaną, olejem i ajerkoniakiem. Proszek budyniowy i kaszkę manną dodać na końcu do masy serowej.
Przygotowaną masę serowa wylać na podpieczony spód z ciasta, wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temp.170 st po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku.
Przed podaniem ciasto w wersji dla dorosłych można polać po wierzchu niewielką ilością ajerkoniaku w wersji dla dzieci zastępujemy alkohol białą czekoladą.
Ciasto po zagnieceniu owinąć w folię i schłodzić około 1 godziny.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto po schłodzeniu rozwałkować na dnie formy i zapiec w temp. 190 st około 15 minut.
Masa serowa:
Ser wyjąc do miski i na najmniejszych obrotach miksera wymieszać z cukrem, następnie kolejno wbijać jajka na zmianę ze śmietaną, olejem i ajerkoniakiem. Proszek budyniowy i kaszkę manną dodać na końcu do masy serowej.
Przygotowaną masę serowa wylać na podpieczony spód z ciasta, wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temp.170 st po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku.
Przed podaniem ciasto w wersji dla dorosłych można polać po wierzchu niewielką ilością ajerkoniaku w wersji dla dzieci zastępujemy alkohol białą czekoladą.
SylaUla