iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik z ajerkoniakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik dla leniwych bo z gotowego sera sernikowego, ale ten ser zawsze można zastąpić dobrym białym twarogiem. Zapewniam, że nawet z takim serem dla wygodnych jak ja :) ciasto jest pyszne.

 Sernik z ajerkoniakiem

Składniki:

Sernik z ajerkoniakiem

ciasto:

  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

  • 1 kg sera w wiaderku na serniki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 ml oleju
  • 200 ml ajerkoniaku

Sposób przygotowania:

Sernik z ajerkoniakiem
Zimne masło posiekać z cukrem i szczyptą soli, następnie dodać żółtka jajek oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, szybko zagnieść ciasto.

Ciasto po zagnieceniu owinąć w folię i schłodzić około 1 godziny. 

Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto po schłodzeniu rozwałkować na dnie formy i zapiec w temp. 190 st około 15 minut.

Masa serowa:

Ser wyjąc do miski i na najmniejszych obrotach miksera wymieszać z cukrem, następnie kolejno wbijać jajka na zmianę ze śmietaną, olejem i ajerkoniakiem. Proszek budyniowy i kaszkę manną dodać na końcu do masy serowej. 

Przygotowaną masę serowa wylać na podpieczony spód z ciasta, wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temp.170 st po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku.

Przed podaniem ciasto w wersji dla dorosłych można polać po wierzchu niewielką ilością ajerkoniaku w wersji dla dzieci zastępujemy alkohol białą czekoladą.