Sposób przygotowania:
Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniamiETAP 1:
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.
ETAP 2:
Następnie dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
ETAP 3:
Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.
ETAP 4:
Zmielony twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, jajkami i cukrem pudrem. Miksując wsypać proszek budyniowy i startą na tarce jarzynowej masę marcepanową.
ETAP 5:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać z masę serową.
ETAP 6:
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę z bokami o wymiarach 21x35 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pokruszonymi herbatnikami, wylać masę serową. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 30 minut, ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
ETAP 7:
Mus z mango
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w szklance gorącej wody, połączyć z musem, dodać sok z cytryny, wymieszać, odłożyć do stężenia. Tężejący mus wylać na zimny sernik i odłożyć do lodówki do stężenia. W międzyczasie galaretkę wiśniową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać z wiśniami razem z syropem. Lekko tężejącą galaretkę wylać na mus z mango, odłożyć do całkowitego stężenia.