Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sernik na kakaowym spodzie z delikatną migdałową nutką, orzeźwiającym musem z mango i galaretką z wiśniami.

Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami

Składniki:

Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami

 

  • Ciasto
  • 30 dag mąki pszennej
  • 13 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 7 jajek
  • 10 dag masy marcepanowej
  • Mus z mango
  • 50 dag musu z mango z puszki
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szkl wody
  • Galaretka z wiśniami
  • 0,5 litrowy słoik wiśni kandyzowanych w syropie
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 200 ml wody
  • Dodatkowo
  • 3 łyżki zmielonych herbatników

Sposób przygotowania:

Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami

ETAP 1:

Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami
Na stolnicy posiekać masło z mąką i kakao

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.

ETAP 2:

Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami
Do mąki z masłem dodać pozostałe składniki

Następnie dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto.

ETAP 3:

Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto

Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.

ETAP 4:

Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami
Do twarogu dodać ser mascarpone, jajka i cukier puder

Zmielony twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, jajkami i cukrem pudrem. Miksując wsypać proszek budyniowy i startą na tarce jarzynowej masę marcepanową.

ETAP 5:

Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać z masę serową.

ETAP 6:

Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami

Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę z bokami o wymiarach 21x35 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pokruszonymi herbatnikami, wylać masę serową. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 30 minut, ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

ETAP 7:

Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami

Mus z mango
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w szklance gorącej wody, połączyć z musem, dodać sok z cytryny, wymieszać, odłożyć do stężenia. Tężejący mus wylać na zimny sernik i odłożyć do lodówki do stężenia. W międzyczasie galaretkę wiśniową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać z wiśniami razem z syropem. Lekko tężejącą galaretkę wylać na mus z mango, odłożyć do całkowitego stężenia.