SUPERPRZEPIS

Kokosek na herbatnikach

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kokosek na herbatnikach Więcej zdjęć (5)

Kokosek to taka moja wariacja znanego ciasta raffaello. Ciasto to robiłam na krakersach i na biszkopcie.Tym razem zrobiłam na ciemnych herbatnikach, które ładnie komponują się z kremem. Dla przełamania słodkiego smaku dodałam konfiturę porzeczkową.

Składniki:

Kokosek na herbatnikach

składniki

  • 3 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 h)
  • 8 łyżek konfitury porzeczkowej

krem koksowy

  • 2,5 szklanki mleka, u mnie 3,2%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 150 g miękkiego masła,

masa śmietanowa

Sposób przygotowania:

Kokosek na herbatnikach
Przygotować krem kokosowy

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać 1 szklankę mleka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z 1 szklanką cukru. Wlać zawiesinę z żółtek i mąki i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Miękkie masło ubić mikserem na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. A na na koniec dodać likier kokosowy.  

Przygotować mase śmietanową

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę wlać do miski i ubić na sztywno. Na koniec dodać przestudzoną roztopiona czekoladę. Zmiksować do połączenia składników.

Złożenie ciasta: herbatniki, krem koksowy, herbatniki, konfitura porzeczkowa, herbatniki, krem koksowy, herbatniki, masa śmietanowa, prażone wiórki kokosowe

Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu koksowego. Ładnie wyrównać i przykryć warstwą herbatników. Następnie warstwę herbatników posmarować konfiturą porzeczkową. Na konfiturę położyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć drugą połowę kremu kokosowego. Ponownie wyrównać i przykryć warstwą herbatników. Na ostatnią warstwę herbatników wyłożyć masę śmietanową. Wiórki koksowe uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać ciasto. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście godzin aby zmiękło.
Kokosek na herbatnikach
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać 1 szklankę mleka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z 1 szklanką cukru. Wlać zawiesinę z żółtek i mąki i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić.
Kokosek na herbatnikach
Miękkie masło ubić mikserem na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. A na na koniec dodać likier kokosowy.
Kokosek na herbatnikach
Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu koksowego.
Kokosek na herbatnikach
Herbatniki posmarować konfiturą porzeczkową. Na konfiturę położyć kolejną warstwę herbatników.

Tagi:

ciasto deser