gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Biszkopt serowy z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo dobre ciasto. Smakowało całej rodzinie. Polecam wypróbować bo naprawdę warto. U mnie był na święta.

Biszkopt serowy z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt serowy z kokosem

 

  • BISZKOPT SEROWY Z KOKOSEM
  • 7 jaj
  • 3/4 szklanki mąki zwykłej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA
  • 60 dag sera białego zmielonego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 śmietany śnieżki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki cukru
  • 600 ml śmietany 30%
  • WIERZCH CIASTA
  • 15 dag kokosu
  • 7 dag margaryny
  • 10dag cukru
  • DODATKOWO
  • Dżem dowolny smak

Sposób przygotowania:

Biszkopt serowy z kokosem
BISZKOPT: Składniki podzielić na dwie części. Białka ubić, dodawać stopniowo cukier, oraz żółtka. Pod koniec dodać wymieszane obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i wylać do wysmarowanej formy. Piec w 180 st przez około 40 min. Tak samo postąpić z drugą połową składników i upiec drugi biszkopt.MASA SEROWA: Najpierw rozpuścić galaretki w dwóch szklankach wody, aby stężały. Ser utrzeć z cukrem, dodając połowę tężejącej galaretki. Śmietanę ubić ze śnieżkami, dodać puder, a pod koniec resztę tężejącej galaretki. Ubitą śmietanę delikatnie połączyć z masą serową. Kokos, cukier, oraz margarynę wymieszać i delikatnie podsmażyć. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę serową, przykryć drugim biszkoptem, docisnąć, posmarować dżemem, posypać smażonym kokosem. Dać do schłodzenia. 
Biszkopt serowy z kokosem
Najpierw ze składników upiec dwa biszkopty.
Biszkopt serowy z kokosem
Później ubić bitą śmietanę kremową 30%.
Biszkopt serowy z kokosem
Bitą śmietanę wymieszać delikatnie z przygotowanym serem
Biszkopt serowy z kokosem
Wszystko składać jak w przygotowaniu i posypać kokosem