Sposób przygotowania:
Babka piernikowa z orzechamiWykonanie ciasta:

Masło lub margarynę ucieramy w misce z cukrem na puszystość, następnie stopniowo wbijamy do tych utartych składników po jednym jajku i ucieramy, dodajemy miód prawdziwy oraz przyprawy korzenne i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie całość ucieramy. Na samym końcu wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.
Do pieczenia:

Następnie formę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Użyłam formy z kominem. Do formy wykładamy ciasto.
Pieczenie:

Babkę należy piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona. Moja rada: upieczoną babkę zostawić po upieczeniu jeszcze na kilka minut w piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić i ciepłą, ale nie gorącą wyjąć z formy. Gotową babkę kroić i podawać.
Smacznego.
Rada:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 sporych kawałków.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)