Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Babka piernikowa z orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taką piernikową babką można zaskoczyć gości, bo czemu nie upiec piernika w takiej formie. Babka wyszła mi idealnie pyszna, taka w sam raz, pięknie wyrosła i cudownie pachniała w całym domu. Jak ktoś lubi można udekorować ją polewą czekoladową.

Babka piernikowa z orzechami

Składniki:

Babka piernikowa z orzechami

Ciasto

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Babka piernikowa z orzechami

Wykonanie ciasta:

Babka piernikowa z orzechami
Z podanych składników wykonujemy ciasto na babkę piernikową.

Masło lub margarynę ucieramy w misce z cukrem na puszystość, następnie stopniowo wbijamy do tych utartych składników po jednym jajku i ucieramy, dodajemy miód prawdziwy oraz przyprawy korzenne i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie całość ucieramy. Na samym końcu wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

Babka piernikowa z orzechami
Ciasto przekładamy do formy z kominem na babkę.

Następnie formę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Użyłam formy z kominem. Do formy wykładamy ciasto.

Pieczenie:

Babka piernikowa z orzechami
Upieczoną babkę studzimy, kroimy i podajemy.

Babkę należy piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona. Moja rada: upieczoną babkę zostawić po upieczeniu jeszcze na kilka minut w piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić i ciepłą, ale nie gorącą wyjąć z formy. Gotową babkę kroić i podawać.

Smacznego.

Rada:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 sporych kawałków.