Sposób przygotowania:
Beza królewskaEtap:2
Na stolnicę wysyp przesianą wcześniej mąkę i dodaj do niej masło, całość dokładnie posiekaj tak aby nie zostały żadne grudki masła. Do mąki z masłem dodaj żółtka i zagnieć całość na gładkie ciasto, gotowe odstaw do lodówki. W miedzy czasie ubij pianę z białek i cukru a kiedy będzie sztywna dodaj do niej mielone migdały i mąkę ziemniaczaną.
Z cienko rozwałkowanego, schłodzonego ciasta wytnij kółko wielkości talerzyka.
Etap:3
Z kawałków ciasta pozostałych po wycięciu koła uformuj nieduże kulki i umieść je na krawędzi ciasta.
Etap:4
Powierzchnię tak uformowanego ciasta posmaruj warstwą konfitury różanej, całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stop na 10 min.
Etap:5
Na podpieczone ciasto wyłóż całą pianę bezową, ciasto wstaw z powrotem do piekarnika i piecz je 90min w 150stop.