Sposób przygotowania:
Babka marmurkowa na białkach
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mleko a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki się połączą dodać pianę z białek i dokładnie zmiksować mikserem na najniższych obrotach.
Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej odrobinę aromatu waniliowego.
Foremkę na babkę ( u mnie o średnicy 20 cm z kominkiem) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, ja nakładałam na przemian ciemna-jasna-ciemna-jasna. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 35-40 minut, funkcja góra-dół.
Przed podaniem babkę można dowolnie udekorować lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mleko a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki się połączą dodać pianę z białek i dokładnie zmiksować mikserem na najniższych obrotach.
Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej odrobinę aromatu waniliowego.
Foremkę na babkę ( u mnie o średnicy 20 cm z kominkiem) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, ja nakładałam na przemian ciemna-jasna-ciemna-jasna. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 35-40 minut, funkcja góra-dół.
Przed podaniem babkę można dowolnie udekorować lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
gosiapiotrek23