gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pomidorowe muffiny z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomidorowe ciasto w środku pulpecik z mięsa mielonego. Smaczna przekąska jak i potrawa na obiad. Polecam.

Pomidorowe muffiny z pulpecikami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pomidorowe muffiny z pulpecikami

Ciasto;

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szklanka soku pomidorowego,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka bazylii,
  • szczypta imbiru,
  • pęczek szczypiorku.

Pulpeciki;

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

Pomidorowe muffiny z pulpecikami
Ciasto:

Jajko rozkłócamy, dodajemy sok, mleko, mąkę, olej, proszek do pieczenia i przyprawy. Szczypiorek kroimy i dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Pulpeciki:

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę manny i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Formujemy 12 równych pulpecików. Do foremek muffinkowych wykładamy po łyżce ciasta, układamy pulpeciki i polewamy ciastem. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego.
Pomidorowe muffiny z pulpecikami
Szczypiorek kroimy i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Pomidorowe muffiny z pulpecikami
Do foremek muffinkowych wykładamy po łyżce ciasta, układamy pulpeciki i polewamy ciastem.