BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciastko petitka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciastko petitka .Ciasto tak nazwałam ponieważ przekładane jest Petitkami. Ciasto jest smaczne i rozpuszcza się w ustach.

Ciastko petitka

Składniki:

Ciastko petitka

 

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 duża paczka petitków,
  • 1 budyń czekoladowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1 kostka masła miękkie,
  • Ponadto na krem śmietanowy;
  • 500 ml kremówki,
  • 2 pacz, śmietan fixy,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1/2 szklanki wody.
  • Puszka masy kajmakowa

Sposób przygotowania:

Ciastko petitka
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka cały czas ubijamy. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, łączymy z masą białkową, nie miksujemy tylko delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 40 - 50 min w 180 stopni. Forma o średnicy 26/30.  Po upieczeniu studzimy i kroimy na 2 blaty.

W gorącej wodzie, rozpuszczamy żelatynę.

Krem śmietankowy:

Śmietanę ubijamy dodając cukier puder, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Śmietanę wkładamy do lodówki.

Masa budyniowa:

Z mleka odlewamy 1/2 szklanki gdzie rozmieszamy budyń waniliowy, resztę mleka gotujemy do gotującego mleka wlewamy rozmieszany budyń cały czas mieszając studzimy i to samo robimy z budyniem czekoladowym.

Masło dzielimy na dwie części jedną część miksujemy z budyniem waniliowym, a drugą z budyniem czekoladowym.

Spodnią część biszkoptu wkładamy do formy smarujemy masą kajmakową, nakładamy petitki, które smarujemy masą kajmakową, nakładamy masę budyniową waniliową znowu petitki, masa budyniowa czekoladowa,petitki, na które nakładamy cienką warstwę masy kajmakowej, a na masę krem śmietankowy.

Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy kokosem.