Sposób przygotowania:
Biały obłoczek z truskawkami
Białą czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do metalowej miski ustawionej na garnku z niewielką ilością wrzątku. Postawić całość na niewielkim ogniu. Czekoladę mieszać aż całkowicie się rozpuści. Dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. W misce ubić schłodzoną śmietanę 30% na sztywno. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Wlać do stygnącej czekolady, wymieszać dokładnie. Ostudzić. Do bitej śmietany wlać powoli czekoladę z żelatyną, zmiksować. Dodać serek mielony i ponownie zmiksować. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, wlać masę na sernik. Przykryć folią, wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Sernik kroić w trójkąty jak tort i podawać ze świeżymi truskawkami