Sposób przygotowania:
Biały serek własnego wyrobu
Mleko, które się zsiadło przelej do garnka i wstaw na mały ogień. Ogrzewaj powoli do wytrącenia się "fusów" na wierzchu. Reszta serka się sama zwarzy. Gotuj do 45 min (litr mleka).
Następnie przelej serek na gazę wyłożoną na sitko, serwatkę jak lubisz to wypij.
Ser na gazie odcedź i nadmiar serwatki.
Dodaj śmietany, szczypiorku, bazylii.
Taki własnoręcznie przygotowany, zrobiony i podany ser smakuje wyśmienicie.
UWAGA!
Nie z każdego mleka uda Ci się zrobić ser.
Najlepsze jest do tego mleko z opakowania w butelce plastikowej 3,2%
Następnie przelej serek na gazę wyłożoną na sitko, serwatkę jak lubisz to wypij.
Ser na gazie odcedź i nadmiar serwatki.
Dodaj śmietany, szczypiorku, bazylii.
Taki własnoręcznie przygotowany, zrobiony i podany ser smakuje wyśmienicie.
UWAGA!
Nie z każdego mleka uda Ci się zrobić ser.
Najlepsze jest do tego mleko z opakowania w butelce plastikowej 3,2%