jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Biały sos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sos biały sporządzony na bazie wywaru drobiowego i masła, zagęszczony mąką, śmietaną słodką i żółtkiem:)

Biały sos

Składniki:

Biały sos

 

  • ½ l bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 125 ml śmietany słodkiej 18 %
  • 2 łyżki posiekanego kopru lub pietruszki
  • ewentualnie 3 łyżki rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Biały sos
Bulion zagotować z dodatkiem masła. Mąkę rozmieszać z wodą, a następnie dodać do niej kilka łyżek ciepłego bulionu, rozmieszać i wlać na gotujący się bulion. Kiedy sos zacznie gęstnieć odstawić. Następnie żółtka rozmieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek ciepłego bulionu i wszystko wlać do sosu, mieszając, nie gotować. Można dodać 3 łyżki rodzynek.