iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Bieszczadzki smalczyk z rydzami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Robiłam już wiele smalców, ale ten jest niesamowity. Warto iść na rydze zebrać i zrobić to cudo. Przechowujemy w lodówce, po zakręceniu na gorąco można przechowywać kilka miesięcy.

Bieszczadzki smalczyk z rydzami

Składniki:

Bieszczadzki smalczyk z rydzami

 

  • 1/2 kg słoniny

 

  • 1/2 kg łopatki

 

  • 1/2 kg rydzów świeżych

 

  • 2 cebule

 

 

 

  • majeranek

 

Sposób przygotowania:

Bieszczadzki smalczyk z rydzami
Jedną część słoniny kroimy w drobną kostkę . Pozostałą część mielimy razem z mięsem w maszynce do mięsa, małe sito. Cebule obieramy i siekamy. Grzyby myjemy i kroimy w kosteczkę.

Czosnek wyciskamy do miseczki. Zaczynamy od stopienia kosteczek słoniny. Następnie dodajemy zmielone mięso z słonina - mieszamy i topimy.

Po ok 15 min dodajemy pokrojone rydze i posiekaną cebulę . Mieszamy i smażymy. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy smażymy ok 5 min.

Na koniec dodajemy sól,m pieprz i majeranek do smaku. Smalec ma być pikantny. Rozkładamy do słojów.