Anna Zelek

Anna Zelek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 90]

Bigos z burakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny bigos na obiadek.

Bigos z burakiem

Składniki:

Bigos z burakiem

 

  • Kapusta kiszona 1 kg
  • Burak 1 szt
  • Mięso mielone 1 kg
  • Cebula 2 szt
  • Olej
  • Bulion 1 litr
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Bigos z burakiem
Kapustę odciskamy od kwaśnicy, jeśli jest bardzo kwaśna pukamy ją w wodzie. kroimy. Wkładamy do przygotowanego bulionu i gotujemy do miękkości. Cebulę obrać pokroić w kostkę, na patelni rozgrzewamy tłuszcz, do gorącego tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażyć, do cebuli dodać mięso mielone , i smażyć, co chwile mieszamy. Buraka myjemy i gotujemy, gdy będzie miękki obieramy go i kroimy w kostkę. Do ugotowanej kapusty dodajemy, buraka, oraz cebulę wysmażoną z mięsem mielonym.wszystko razem mieszamy ze sobą doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką, dokładnie wymieszać.