Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Bigos z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na cukinie w pełni, warto więc wykorzystywać do posiłkow. Jest smaczna, niedroga, ma dużo witamin i minerałów.

Bigos z cukinii Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Bigos z cukinii

 

  • 2 cukinie
  • 1 marchew
  • 25 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 płasaka łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 liśc laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do podsmażenia cebuli i kiełbasy

Sposób przygotowania:

Bigos z cukinii
Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzyniwej. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę. Koper opłukać i pokroić.
Cebulę i kiełbasę podsmażyć na tłusczczu. Marchew, podmażoną cebulę i kiełbasę [pdlać pól litrem wody. Gotować około 20 minut. 
Dodać pokrojone w grubszą kostkę cukinie, gotować kolejne 20 minut. Dodać koper i przyprawy, zagotować.
Bigos z cukinii
Marchew starta na tarce jarzynowej do dodania do bigosu
Bigos z cukinii
Pokrojona cebula porzygotowana do podmażenia
Bigos z cukinii
Kiełbasę pokroić i najlepiej podsmażyć na tuszczu
Bigos z cukinii
Pokrojny koperek najlepiej dodać pod koniec gotowania
Bigos z cukinii
Młoda cukinia pokrojona w grubszą kostkę
Bigos z cukinii
Gotowe danie, można jeśc z kromką chleba lub ziemniakami