Sposób przygotowania:
Bigos z cukinii z papryką
Cukinię umyć, osuszyć odciąć końcówki i pokroić w dużą kostkę
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć pokrojoną kiełbasę i lekko podsmażyć.
Dodać pokrojoną cebulę zmniejszyć płomień ognia.
Podsmażać do zeszklenia cebuli.
Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych,umytą ,osuszoną i pokrojoną paprykę czerwoną.
Podsmażać około 10 minut pod przykryciem.
Następnie dodać szklankę bulionu, startą marchewkę ,liście laurowe i ziele angielskie.
Podsmażać kolejne 5 minut, dodać pokrojoną cukinię i podsmażać do miękkości cukinii.
Gdy cukinia jest prawie miękka dodać odsączoną z zalewy fasolkę szparagową oraz pomidory krojone z puszki, doprawić przyprawami, wymieszać i pogotować jeszcze 5 minut.
Podawać z pieczywem.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć pokrojoną kiełbasę i lekko podsmażyć.
Dodać pokrojoną cebulę zmniejszyć płomień ognia.
Podsmażać do zeszklenia cebuli.
Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych,umytą ,osuszoną i pokrojoną paprykę czerwoną.
Podsmażać około 10 minut pod przykryciem.
Następnie dodać szklankę bulionu, startą marchewkę ,liście laurowe i ziele angielskie.
Podsmażać kolejne 5 minut, dodać pokrojoną cukinię i podsmażać do miękkości cukinii.
Gdy cukinia jest prawie miękka dodać odsączoną z zalewy fasolkę szparagową oraz pomidory krojone z puszki, doprawić przyprawami, wymieszać i pogotować jeszcze 5 minut.
Podawać z pieczywem.
gusia1000