WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Bigos z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bigos z cukinii z dodatkiem marchewki i cebuli na mięsie ze schabu wieprzowego i na kiełbasce. Pyszne i sycące danie na obiad.

Bigos z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z cukinii

 

  • ok. 300 g cukinii po obraniu i usunięciu nasion
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • ok. 300g schabu
  • kawałek kiełbasy cienkiej lub np. żywieckiej
  • olej do smażenia
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz czarny mielony
  • koperek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • ok. 100 g przecieru pomidorowego ze słoiczka

Sposób przygotowania:

Bigos z cukinii

ETAP 1:

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Przełożyć na durszlak i posypać solą. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić marchewkę i cebulę. Podsmażyć i przełożyć do garnka.

Mięso ze schabu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na patelni. Dodać do marchewki i cebuli.

Kiełbaskę pokroić w kostkę i również przesmażyć na oleju. Dodać do garnka. Włożyć listek laurowy, ziele i pieprz ziarnisty.

Podlać odrobiną wody i dusić. Włożyć startą cukinię. Dusić kilkanaście minut po czym dodać koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku oraz przecisnąć ząbek czosnku. Wymieszać. Dusić do miękkości.

Na koniec duszenia doprawić solą i pieprzem i posiekanym koperkiem.

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii z mięsem po uduszeniu w garnku
Bigos z cukinii
Posiekany koperek dodany na koniec duszenia do bigosu
Bigos z cukinii
Przecier pomidorowy i papryka w proszku dodane do bigosu
Bigos z cukinii
Starta cukinia dodana do marchewki, cebuli i mięsa