Sposób przygotowania:
Bigos z cukiniiETAP 1:
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Przełożyć na durszlak i posypać solą. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić marchewkę i cebulę. Podsmażyć i przełożyć do garnka.
Mięso ze schabu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na patelni. Dodać do marchewki i cebuli.
Kiełbaskę pokroić w kostkę i również przesmażyć na oleju. Dodać do garnka. Włożyć listek laurowy, ziele i pieprz ziarnisty.
Podlać odrobiną wody i dusić. Włożyć startą cukinię. Dusić kilkanaście minut po czym dodać koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku oraz przecisnąć ząbek czosnku. Wymieszać. Dusić do miękkości.
Na koniec duszenia doprawić solą i pieprzem i posiekanym koperkiem.